Wat is de eenheid van lichtintensiteit en met welke letter wordt dit aangeduid?

Wat is de eenheid van lichtintensiteit en met welke letter wordt dit aangeduid?

Verlichtingssterkte

Naam grootheid: Verlichtingssterkte of verlichtingsdichtheid (Engels: Illuminance, Duits: Beleuchtungsstärke)
SI-eenheid: lux (lx)
Definitie eenheid: 1 lx = 1 lm · m−2 = 1 cd · sr · m−2
Gebruikelijk symbool: E

Wat is het verband tussen lichtsterkte en de eenheid lumen?

Lumen: lichtstroom Het lumen (symbool: lm) is de eenheid voor lichtstroom. Het meet de totale hoeveelheid licht dat een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. Hoe kleiner de stralingshoek waarin het licht uitgezonden wordt, hoe hoger de lichtsterkte (bij gelijkblijvende lichtstroom).

Wat is de eenheid van lichtsterkte?

Verlichtingssterkte wordt uitgedrukt in de eenheid Lux (Latijn:licht). Lang geleden, voordat elektriciteit bestond, werd lichtsterkte afgemeten met een kaars (candela). Candela werd een gestandaardiseerde eenheid om verlichtingssterkte in een bundel uit te drukken.

Wat is Lichteenheid?

Onder de lichtsterkte (Engels: luminous intensity, Duits: Lichtstärke) van een lichtbron wordt verstaan het stralingsvermogen dat die bron per eenheid van ruimtehoek uitzendt, gecorrigeerd voor de spectrale gevoeligheid van het menselijk oog.

Wat bepaalt de lichtsterkte?

De lichtsterkte is een eigenschap van de lichtbron en hangt niet af van de afstand tot de waarnemer. Hij geeft het gedeelte van de lichtstroom (eenheid: lumen) aan dat in een bepaalde richting (ruimtehoek, eenheid: steradiaal) wordt uitgezonden.

Waarom is licht zichtbaar?

Licht is een vorm van elektromagnetische straling, maar dan wel specifiek de straling die waarneembaar is met het menselijk oog. Zoals je ziet is zichtbaar licht maar een heel klein deel van het hele spectrum. De golflengte van zichtbaar licht valt tussen de 400 nm (violet) en 700 nm (rood).

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven