Wat is de functie van een veer?

Wat is de functie van een veer?

Een veer is een elastisch constructie-element dat bedoeld is om een tegenkracht te leveren die toeneemt met de verplaatsing. Bekende vormen zijn de veer in een balpen en in een wasknijper, en de horlogeveren in mechanische wekkers en opwindspeelgoed.

Wat is een slappe veer?

Je hebt slappe en stugge veren. Wanneer de veer stugger wordt heb je meer kracht nodig om de veer uit te kunnen rekken. Hoeveel kracht er nodig is om de veer één centimeter of meter uit te laten rekken heet de veerconstante. Om de grootheden uit te kunnen rekenen kun je bepaalde dingen gebruiken.

Hoe kun je de veerconstante van een veer bepalen?

De grootte van de veerkracht kan berekend worden met de volgende formule:

  1. Fveer=C×u. Veerkracht (Fveer) newton (N) Uitwijking (u) meter (m) Veerconstante (C) newton per meter (N/m)
  2. Fz=m×g. Zwaartekracht (Fz) newton (N) Massa (m) kilogram (kg) Valversnelling (g) meter per seconde per seconde (m/s2)
  3. gaarde=9,81 m\s2.

Wat gebeurd er als je aan een veer trekt?

We weten allemaal hoe veren werken; als je aan een veer trekt dan veert hij terug naar zijn originele positie. Wanneer je aan ze trekt, trekken ze dus eigenlijk terug. Het is zo dat wanneer je de veer met een bepaalde kracht uittrekt, de veer met dezelfde kracht terugtrekt.

Waar is een veer van gemaakt?

Een veer is een dikke en langwerpige uit keratine opgebouwde structuur die bestaat uit een schacht die sterk vertakt is en gevormd wordt in de huid van de moderne vogels. De voorouders van vogels, die tot de dinosauriërs behoorden, droegen ook veren.

Waarom is de veerconstante belangrijk?

De constante heet de veerconstante en geeft aan hoe stug of slap de veer is. Een dikke stugge veer heeft een hoge veerconstante, een dunne slappe veer een lage veerconstante. Als je meer wilt weten, bij de oefenopgaven over krachten staat de opgave “veerkracht” waarin alles nog een keer terugkomt.

Waar staat de veerconstante in de BiNAS?

In de BiNAS is alleen C = F/u bekend, maar deze C is alleen constant bij een constante veerlengte (constant aantal windingen).

Welke verandering treed op als je aan een veer trekt?

De uitrekking van een veer is recht evenredig met de kracht waarmee je trekt. Als je een grafiek zou maken van het verband tussen kracht en uitrekking van een veer, zou de grafiek dus een rechte lijn zijn door de oorsprong. Als de kracht 2x zo groot wordt, wordt de uitrekking ook 2x zo groot.

Kan de veerconstante negatief zijn?

Een systeem met negatieve veerconstante geeft b i j een grotere uitwijking een groter meewerkend koppel of een grotere meewerkende kracht. Dergelijke systemen zijn fysisch realiseerbaar, z i j het met de beperking dat negatieve veerwerking slechts over een bepaald traject mogelijk i s .

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven