Wat is een Sluitfout?

Wat is een Sluitfout?

Een eventueel hoogteverschil (“sluitfout”) wordt evenredig over de tussenliggende punten verdeeld, het zogenaamde “vereffenen”. Vanuit iedere opstelling kunnen andere punten worden opgemeten door de baak daar te plaatsen en af te lezen, deze aflezingen worden genoteerd als “zijslagen”.

Wat is een Waterpasbaak?

Een baak is een instrument om hoogteverschillen en afstanden te kunnen meten. Een baak wordt gebruikt in combinatie met een waterpasinstrument en is voor het aflezen voorzien van een streepjescode of maatstrepen, bijvoorbeeld in het zogenaamde E-patroon. Op de baak is een centimeterverdeling aangebracht.

Wat is de Vizierlijn?

Definities die `vizierlijn` bevatten: Richtlijn = 1) Aanwijzing 2) Advies 3) Alignement 4) Bindend voorschrift 5) Criterium 6) Directief 7) Gereedschap 8) Gereedschap van een metselaar 9) Kompas 10) Norm 11) Regel 12) Richtsnoer 13) Rooi 14) Rooilijn 15) Schootlijn 16) Vizie…

Waar moet je op letten bij het opstellen van een automatisch Waterpasinstrument?

Het toestel wordt opgesteld op een statief (een driepoot met een bevestigingsconstructie voor het apparaat) en eerst horizontaal gesteld met een doosniveau op het apparaat. Modernere waterpasinstrumenten, zgn automatische waterpassen, kunnen een kleine afwijking van de vizierlijn corrigeren.

Hoe controleer je een Waterpasinstrument?

Reacties. De correcte werking van een waterpas wordt gecontroleerd door het waterpas op te stellen, af te lezen, een halve slag (180°) te draaien en opnieuw af te lezen. Geeft het waterpas in beide posities een gelijke stand (dat wil zeggen afwijking van de horizontaal) dan is het waterpas goed.

Wat is Baak?

baak – Zelfstandignaamwoord 1. (scheepvaart) een vuurtoren 2. (scheepvaart) een vast merk- of herkenningsteken om de koers van een schip of het verloop van vaarwater mee te bepalen 3. (spoorwegen) (scheepvaart) een markeringsbord langs waterwegen of spoorwegen 4.

Waar gebruik je een Waterpasinstrument voor?

Een waterpas, ook bekend als timmermanswaterpas, is een meetinstrument dat wordt gebruikt in de bouwkunde om te bepalen of een vlak of lijn zo precies mogelijk horizontaal ligt.

Wat is de beste Laserwaterpas?

De beste laserwaterpas is de Brüder Mannesmann Lasterwaterpas. Deze waterpas heeft een statief waarmee je een meetbereik hebt van 30 meter. De waterpas is ideaal voor mobiel gebruik op bijvoorbeeld bouwplaatsen. De Brüder Mannesmann Laserwaterpas heeft een 90 graden draaiende deflector en heeft laserklasse twee.

Hoe werkt een digitale waterpas?

Het aflezen van de meting gebeurt via de ingebouwde libellen of via de digitale weergave op de elektronische module. Als er bijvoorbeeld hellingen en schuinten worden gemeten, hoeken worden bepaald of objecten worden genivelleerd, wordt de meetwaarde direct op het display van de digitale waterpas weergegeven.

Hoe weet je of een muur recht is?

Houd de waterpas tegen de muur. Controleer ook hier of er zich geen vuiligheid of oneffenheid bevindt tussen de waterpas en de muur. Stel de waterpas zodanig dat de luchtbel in de bovenste ‘libel’ midden tussen de aangegeven lijntjes staat. Hoe langer de waterpas, hoe nauwkeuriger je meet.

Hoe maken ze een waterpas?

De waterpas bestaat uit een balk van metaal, hout of kunststof waarin een zogenaamde libel is bevestigd. De libel is het iets gekromde, doorzichtige buisje, gevuld met een lichtgekleurde vloeistof (meestal ethanol).

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven