Wat is een toestand van een stof?

Wat is een toestand van een stof?

Een stof kan voorkomen in 3 fasen (of toestanden): Gas, vloeistof en vast. Er worden afkortingen gebruikt voor de verschillende stoffen. Een vaste toestand geef je aan met (s), van het Engelse solid. De vloeibare toestand geef je aan met (l), van het Engelse liquid.

Wat is de betekenis van smelten?

smelten – onregelmatig werkwoord uitspraak: smel-ten 1. door warmte zacht of vloeibaar worden ♢ het ijs in de sloot is gesmolten 2.

Waarom moet je bij het smelten van een stof De stof verwarmen?

Als de temperatuur van een stof hoger wordt, zullen de moleculen sneller gaan bewegen. Dit geldt zowel voor moleculen in een vaste stof, in een vloeistof, als ook in een gas. In een vaste stof gaan ze dan sneller rond de evenwichtsstand trillen.

Welke stof heeft een smelttraject?

Het omgekeerde van smelten is stollen. Een ander voorbeeld van een vaste stof met een smelttraject is het amorfe glas: dankzij zijn smelttraject kan glas worden ‘geblazen’ voordat het glas helemaal vloeibaar wordt.

Wat is de definitie van bevriezen?

Het overgaan van water van de vloeibare naar de vaste fase. Voorbeelden zijn het bevriezen van een plas water en het bevriezen van mistdruppels tegen de bladeren van een plant (rijp). Het bevriezen is een exotherm proces.

Wat is het kookpunt en smeltpunt van een stof wat heeft dit te maken met moleculen?

smelten en koken: de temperatuur van een stof wordt zo groot dat de beweging groter wordt dan de aantrekking en dus gaan de moleculen uit elkaar ; stollen en condenseren: de temperatuur van een stof wordt zo klein dat de beweging kleiner wordt dan de aantrekking en dus gaan de moleculen dichter op elkaar.

Wat gebeurt er op macroniveau als een stof kookt?

Het begrip zout bijvoorbeeld is een verzameling omdat alle zouten hieronder vallen. Op macroniveau rekenen we een stof tot een zout wan- neer deze als eigenschappen een hoog smelt- en kookpunt heeft, in de vloei- bare fase stroom geleidt en bij stroom- geleiding ontleedt in een metaal en een niet-metaal.

Welke stof heeft het laagste smeltpunt?

Het hoogste smeltpunt van een metaal is 3695 K of 3422 °C van wolfraam. Grafiet heeft een smeltpunt rond de 3823 K of 3550 °C, alleen is dat niet precies meetbaar door de complicaties bij hoge temperatuur. Het laagste smeltpunt is van helium, afhankelijk van druk en temperatuur, onder de 1 K.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven