Wat is er gebeurd met de dinosaurussen?

Wat is er gebeurd met de dinosaurussen?

Aan het eind van het Krijt stortte een enorme meteoriet neer bij de kust van Mexico. Die meteorietinslag zorgde voor een wereldwijde milieuramp. Waarschijnlijk komt het daardoor dat niet alleen de dinosauriërs, maar ook veel andere diersoorten uitstierven.

Welke dieren hebben de oerknal overleefd?

De enige vogels die wisten overleven, waren de soorten die op de grond leefden, zoals de voorouders van eenden, kippen en struisvogels.

Wat leefde er na de dinosaurus?

Nadat een meteorietinslag een einde aan het dino-tijdperk maakte, warmde de aarde in korte tijd 5 graden op, om vervolgens 100.000 jaar lang warm te blijven. Het was misschien wel de enige keer in de geologische geschiedenis dat de opwarming sneller ging dan nu.

Wat als de dinosauriërs niet waren uitgestorven?

Vogels zijn de enige dieren van de stamboom van de dinosauriërs die deze ramp hebben overleefd, en de ecologische niches die door het verdwijnen van de dinosauriërs overbleven, werden optimaal benut door de vroege zoogdieren, de voorlopers van de primaten en de mens.

Hoe overleven krokodillen?

Aan snelstromend water hebben de meeste soorten een hekel. Veel soorten tolereren brak water dat enigszins zout is. Alleen de echte krokodillen kunnen vanwege de functionele zoutklieren ook langs de kust en zelfs in zee overleven, maar de zeekrokodil is de enige soort die regelmatig op open zee kan worden aangetroffen.

Hoe lang geleden dinosaurus?

Het klopt dat dinosauriërs zo’n 165 miljoen jaar hebben geleefd, maar dit betekent niet dat alle soorten dinosauriërs het zo lang hebben volgehouden. Wij, de Homo sapiens, bestaan nog geen 200.000 jaar. Slechts tienduizend jaar geleden begonnen onze voorouders met landbouw.

Hoe lang geleden is de dino uitgestorven?

65 miljoen jaar geleden slaat er een meteoriet in op aarde. Niet zo fijn voor de dinosaurussen die dan op aarde wonen. Door de inslag ontstaat er een tsunami, wordt het ijskoud en sterven veel dieren uit. De meteorietinslag is dus op meerdere manieren fataal voor de dinosauriërs.

Waar Planetoide Inslag 65 miljoen jaar geleden?

De Chicxulubkrater is het 180 kilometer brede restant van een planetoïdeinslag die ongeveer 65 miljoen jaar geleden heeft plaatsgevonden. De krater werd in 1991 ontdekt. De inslag ervan heeft waarschijnlijk (mede) geleid tot het einde van het tijdperk der dinosauriërs.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven