Wat mag er niet in het compostvat?

Wat mag er niet in het compostvat?

Daarom niet (of beperkt)

  • Etensresten. Gekookte etensresten zijn vaak zout en vet.
  • Kattenbakkorrels en poep. Kattenbakkorrels mogen niet op de composthoop, omdat ze vaak uit gebakken klei of mineralen bestaan en die composteren niet.
  • Bladeren, zaagsel en as.
  • Onkruid en zieke planten.
  • Koffiepads en theezakjes.

Wat met Notenschelpen?

Insectenhotel. Een eerste mogelijkheid om je walnotenschalen te recycleren is door er een (deel van een) insectenhotel van te maken. Neem een houten kistje, prop het vol met notenschalen en plaats er een gaas voor. Wees er maar zeker van: heel wat kleine beestjes zullen er hun schuilplaats van maken.

Wat zijn de nadelen van composteren?

Compost kan veel grond bevatten waardoor het organische stofgehalte tegenvalt. Een instabiele compost heeft een negatieve werking op het bodemleven met risico op schade. Naast negatief effect op het bodemleven is een instabiele compost ook giftig voor pas ontkiemende zaden.

Hoe plaats je een compostvat?

Composteren in een kleine tuin met een compostvat In een tuin tot 400 m² ga je aan de slag met een compostvat: Leg onderaan in je compostvat een laag van 15 cm luchtig bruin materiaal zoals stro en bladeren. Let erop dat je compost niet te nat wordt door te veel vers, groen materiaal toe te voegen.

Waar moet een compostvat staan?

Een compostvat staat best in de zon. Daardoor kan het binnenin opwarmen, wat het composteringsproces ten goede komt. Compostvaten hebben bovendien een deksel waardoor ze minder snel uitdrogen. Compostbakken plaats je daarentegen best in de schaduw om uitdrogen te vermijden.

Wat kun je doen met Walnootschillen?

Compost. Ook je composthoop is een goede bestemming voor walnootschalen. In een goed broeiende hoop zijn ze na een half jaar verteerd, in een niet broeiende hoop (zoals bij de meeste tuiniers) na een jaar.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven