Wat valt je op aan de Vulkanenrij langs de kust van Chili?

Wat valt je op aan de Vulkanenrij langs de kust van Chili?

ZIE WERKBOEK!! Wat valt je op aan de vulkanenrij langs de kust van Chili? De rij vulkanen is niet aaneengesloten.

Wat maakt meer slachtoffers magma of lava?

In de aardkorst zit magma, erbuiten heet het lava, nadat magma het aardoppervlak of de zeebodem bereikt wordt het lava genoemd.

Waar komen vulkanen voornamelijk voor?

Ze concentreren zich vooral rondom de randen van tektonische platen en rondom mid-oceanische ruggen. Rondom de Grote Oceaan is zo’n concentratie bekend, de Pacifische Ring van Vuur, maar ook de meeste vulkanen in Indonesië, de Filipijnen, Japan, de Koerilen, Kamtsjatka en de westkust van Amerika maken er deel van uit.

Wat is de oorzaak van vulkaanuitbarstingen?

Vulkaanuitbarstingen worden veroorzaakt door krachten die uit het binnenste van de aarde naar buiten komen, endogene krachten . Diep in de aarde zijn de temperaturen extreem hoog, waardoor er gesmolten gesteente (magma) en gassen naar boven worden gedrukt.

Wat zijn de eigenschappen van explosief vulkanisme en Stratovulkanen?

Stratovulkanen kunnen ontstaan op plekken waar explosieve uitbarstingen plaatsvinden. Door de samenstelling van de magma is de lava vrij taai en kunnen gassen zich ophopen. Lavastromen komen niet heel ver en explosieve erupties door de hoog opgelopen gasdruk in de vulkaan zorgen voor asregens en pyroclastische stromen.

Hoe komt het dat Chili zoveel verschillende vormen van vulkanisme heeft?

Doordat Chili in de ring van vuur gelegen is zul je ongetwijfeld meerdere vulkanen tegenkomen wanneer je door het land reist. Honderden vulkanen bestrijken de Andes van noord naar zuid met zo’n 28 actieve vulkanen die 20% van alle actieve vulkanen op aarde uitmaakt.

Wat is een krater magma en lava?

Als een vulkaan uitbarst, borrelt en vliegt er vanuit de krater van alles omhoog: lava, gloeiende stenen en gloeiende gassen. Wanneer de lava nog binnenin de vulkaan zit heet het magma(6). Het heet pas lava als het magma bij een uitbarsting naar boven uitkomt (2). De lava is heel heet.

Welke vorm heeft een vulkaan?

Een andere manier om vulkanen in te delen is naar de vorm of het type. Er zijn drie typen vulkanen die het meest voorkomen: de schildvulkaan, de stratovulkaan en de sintelkegel.

Hoe verandert een vulkaanuitbarsting het landschap?

De aardplaten bewegen ten opzichte van elkaar. De ligging van de continenten ten opzichte van elkaar verandert ook. De meeste aardbevingen en vulkanen vind je langs de breuklijnen. Gebergten ontstaan waar aardplaten naar elkaar toe bewegen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven