Wat zijn de extra kosten bij een nieuwbouwhuis?

Wat zijn de extra kosten bij een nieuwbouwhuis?

Je krijgt bij de aankoop van een nieuwbouwwoning te maken met allerlei extra kosten, zoals voor de aanleg van de tuin en de erfafscheiding. Bij de aankoop van nieuwbouw bedragen de bijkomende kosten gemiddeld 9 procent van de koopprijs van bijvoorbeeld 300.000 euro van je nieuwe woning.

Waar moet je rekening mee houden als je een huis gaat bouwen?

Naast de kosten voor de grond en de bouw zelf, moet je ook rekening houden met kosten zoals:

 • Aanleg van nutsvoorzieningen.
 • Aanleg van bestrating en tuin.
 • Bouwrente (dat is een vergoeding voor de kosten die de aannemer maakt voordat je in het huis woont)
 • Leges voor de bouwvergunning.

Wat moet er gebeuren in een nieuwbouwhuis?

Ga je verhuizen naar een nieuwbouwhuis, dan zijn er een aantal extra zaken waar je op moet letten. Naast de standaard klussen zoals het inpakken van verhuisdozen, het regelen van verhuishulp en het versturen van adreswijzigingen, moet je spiksplinternieuwe huis klaargemaakt worden voor bewoning.

Waarom bouwrente?

Bij nieuwbouw betaal je in de periode voordat je hypotheekrente betaalt, ook soms bouwrente. Deze bouwrente betaal je aan de aannemer, omdat hij kosten voorschiet voor het nieuwbouwhuis.

Hoeveel procent meerwerk bij nieuwbouw?

Al het extra werk dat je laat doen, draagt bij aan de waarde van je woning. Stel, je koopt een nieuwbouw huis voor 200.000 euro en je laat voor 20.000 euro aan meerwerk doen. Dan is je woning na afloop 220.000 euro waard. Je mag dan 220.000 euro lenen bij de bank omdat je maximaal 100% van de woningwaarde kunt lenen.

Wat kost de inrichting van een nieuwbouwhuis?

Afhankelijk van je smaak, inkomen en gezinssamenstelling kan het bedrag natuurlijk flink variëren. Het Nibud geeft als richtlijn een bedrag tussen €7.500,- en €13.000,-.

Welke kosten komen er bij het bouwen van een huis?

De prijzen van prefab nieuwbouwwoningen liggen tussen de 70,000 en 500,000 euro. De gemiddelde te bouwen nieuwbouwwoning heeft een kostprijs van rond de 180,000 euro. Dit bedrag is los van de prijs van de grond en de overige kosten. Hoe groter de woning des te duurder deze zal zijn om te laten realiseren.

Wat komt er kijken bij het bouwen van een huis?

Welke stappen komen er allemaal kijken bij de bouw van een huis?

 1. De aankoop van een stuk bouwgrond. Als je beslist om een huis te bouwen, heb je natuurlijk bouwgrond nodig.
 2. Het ontwerp van jouw woning.
 3. De bouw van jouw huis.
 4. De oplevering.

Wat moet er allemaal gebeuren na oplevering woning?

In deze blog vertelt werkvoorbereider Arjan Schutte waar je rekening mee moet houden in de eerste weken na de oplevering van je huis.

 1. Welkom in een huis vol bouwvocht.
 2. Even wachten met inrichten en schilderen.
 3. Gebruik een bouwdroger (en volg het advies op)
 4. Ventileer er op los.
 5. Houd binnendeuren open.

Kun je over Renovlies stucen?

Ook gebeurt het regelmatig dat er scheuren zichtbaar zijn na gebruik van renovlies. Tenslotte is er bij renovlies geen mogelijkheid om erover heen te stucen. Wanneer je eenmaal gekozen hebt voor renovlies kun je het niet alsnog herstellen met stucwerk.

Wat is precies bouwrente?

Bouwrente is de rente die je verschuldigd bent aan de aannemer over de kosten van de bouw van je nieuwbouwhuis. Bijvoorbeeld de aankoop van de grond van de gemeente en de bouwmaterialen. Bouwrente kent verschillende vormen die fiscaal op verschillende manieren behandeld worden.

Hoe zit het met rente tijdens de bouw?

Als je een huis in aanbouw koopt waarvan de bouw al begonnen is, betaal je vanaf het moment dat de bouw begonnen bouwrente. Vanaf dat moment zijn er namelijk kosten gemaakt door de aannemer. In de periode tussen het moment dat je het huis hebt gekocht en het afsluiten van de hypotheek, betaal je bouwrente.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven