Wat zijn de Uitscheidingsproducten van het lichaam?

Wat zijn de Uitscheidingsproducten van het lichaam?

Urine of urina = Het uitscheidingsproduct van de nieren. Urine = 1) Afgevoerde afvalstoffen uit het lichaam 2) Afscheiding 3) Afscheidingsproduct 4) Afvalstof 5) Blaasvocht 6) Excretieproduct 7) Gele vloeistof 8) Lichaamsvocht 9) Nierproduct 10) Niervocht 11) Pis 12) Plas 13) Plasvocht 14)…

Wat wordt er verstaan onder uitscheiding?

Excretie of uitscheiding is het proces waarbij een organisme afvalstoffen en overtollige stoffen uit het bloed of uit lichaamsvloeistof kwijtraakt.

Wat doet de Niermerg?

Onder de nierschors ligt het niermerg. Hierin liggen verzamelbuisjes die de urine vanuit de kapsels van Bowman naar de nierbekken brengen. Van hieruit wordt de urine via de urineleiders naar je blaas gebracht. Daar wordt de urine opgeslagen, tot het uitgescheiden wordt via de urinebuis.

Wat wordt verstaan onder excretie?

De cellen ervan nemen afvalstoffen op en geven die af aan het darmkanaal. Gewervelde dieren hebben als uitscheidingsorganen nieren, longen, lever en zweetklieren, ➝ excretie, ➝ nefridiën.

Welke rol speelt het Uitscheidingsstelsel voor de cel?

orgaanstelsel bestaande uit organen die samen zorgen voor het verwijderen van schadelijke en overbodige stoffen uit het lichaam. Uitscheidingsorganen zijn o.a. nieren, lever en de huid.

Welke organen scheiden water uit?

Nieren zuiveren het bloed Elke nier bestaat uit een miljoen filtertjes. Die zijn zo klein dat je ze alleen onder een microscoop kunt zien. Na het filteren blijven water en afvalstoffen over: urine. Die stroomt via het nierbekken naar de urineleider, en ten slotte via de blaas naar buiten.

Welke organen zitten er in het Uitscheidingsstelsel?

Schadelijke stoffen moeten uit het lichaam worden verwijderd: we scheiden ze uit. Naast de longen en de lever, vormen de nieren onze uitscheidingsorganen.

Wat zijn de 3 Uitscheidingsorganen?

Wat doet je Nierschors?

Nierschors. De nierschors, het buitenste gedeelte van de nier wordt bedekt door een dun vlies (het nierkapsel) dat helpt de nier te beschermen. De nierschors is roodbruin van kleur, ongeveer één centimeter dik en bevat ongeveer één miljoen kleine functionele eenheden (nefronen).

Wat is de functie van het kapsel van Bowman?

Het kapsel van Bowman is een dubbelwandig zakje van dekweefsel dat uit een enkele laag cellen bestaat. Door de bloeddruk wordt de bloedvloeistof vanuit het aanvoerende slagadertje het kapsel van Bowman ingeperst. Het bloed wordt dan als het ware gefilterd.

Welke concentratie in het bloed wordt door de nier gereguleerd?

De nieren krijgen bloed via de nierslagader (wat een aftakking is van de aorta). Ongeveer 20-25% van het bloed dat uit het hart wordt gepompt komt in de nieren terecht. Er wordt dus ontzettend veel bloed naar deze orgaantjes gepompt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven