Inhoudsopgave
Welke brandstoffen zijn ontstaan uit plantenresten?
Fossiele brandstoffen zijn brandstoffen die ontstaan zijn uit oude planten- en dierenresten (fossielen). Aardolie en aardgas zijn ontstaan uit kleine zeediertjes, steenkool uit plantenresten. Ook turf hoort hierbij.
Hoe raken fossiele brandstoffen op?
Op dit moment halen we wereldwijd nog meer dan 90% van al onze energie uit fossiele brandstoffen. Veel partijen vinden dat het minder moet worden. Bij de verbranding van fossiele brandstoffen komt namelijk CO2 vrij en dat is slecht voor het klimaat. Bovendien raken de fossiele brandstoffen ooit wel eens op.
Hoeveel co2 komt er vrij bij verbranding van aardgas?
Bij de verbranding van 1 m³ (1 bar, 0 °C) aardgas komt ca 1,8 kg CO2 vrij. Dit betreft uitsluitend de CO2 die aanwezig is in aardgas zelf en die vrijkomt bij verbranding. Dit is echter maar een gedeelte van de totale hoeveelheid CO2-uitstoot die aardgas als product veroorzaakt.
Hoe ontstond de fossiele brandstof?
Fossiele brandstoffen zijn miljoenen jaren geleden ontstaan uit versteende resten van planten en dieren. Bij de verbranding ervan komt energie vrij, ook bekend als grijze stroom.
Wat komt er vrij bij verbranding van fossiele brandstoffen?
De Rijksoverheid wil het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals aardgas, steenkool en aardolie, sterk verminderen. Bij de verbranding van fossiele brandstoffen komt het broeikasgas CO2 vrij. Daarom stimuleert de Rijksoverheid energiebesparing en de stapsgewijze overgang naar duurzame energie.
Hoe lang heeft het geduurd om de fossiele brandstoffen aardolie en aardgas te laten ontstaan?
Fossiele brandstoffen zijn miljoenen jaren geleden ontstaan uit versteende resten van planten en dieren. Bij de verbranding ervan komt energie vrij, ook bekend als grijze stroom. Die verbranding levert ook veel CO2 op, wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde.
Wat is duurzame energie voorbeelden?
Windenergie, zonne-energie en waterkracht zijn veruit de schoonste manieren van duurzame energie opwekken. Of biomassa wel zo duurzaam is, wordt nog veel over gediscussieerd. Biomassa heet duurzame energie omdat de bron hernieuwbaar is.