Inhoudsopgave
Welke dieren leefden in het Trias?
Tijdens het Trias bestonden er 3 belangrijke reptiel soorten. Je had de dinosaurussen, de archosaurussen (dezen leken op krokodillen) en de vliegende reptielen, dit waren de pterosaurussen. De krokodilachtigen waren de meest voorkomende dieren tijdens het Trias.
Hoe zag Nederland eruit tijdens het Krijt?
Nederland in het Krijt Gedurende het Vroeg-Krijt (ongeveer tussen 145 en 130 miljoen jaar geleden) was Nederland in beweging. Er was een gevarieerd landschap te zien met heuvelruggen die omhoog kwamen en bekkens die afwisselend werden bezet door rivieren, meren, laagland en zee.
Hoe zag de aarde eruit in het Trias?
In het Trias lagen vrijwel alle continenten aan elkaar als het supercontinent Pangea. Al deze continenten bewogen langzaam naar het noorden waar ze zich uiteindelijk in de loop van het Mesozoïcum bij Laurazië (destijds het noordelijke deel van Pangea) zouden voegen.
Hoe zag de aarde eruit tijdens Jura?
Indeling van het Jura volgens de ICS. De Jura is een periode in de geologie (en een systeem in de stratigrafie) die duurde van ongeveer 201,3 tot 145,0 miljoen jaar geleden (Ma). De Jura is de tweede en middelste periode van de era Mesozoïcum. Ze volgt op het Trias en wordt opgevolgd door het Krijt.
Welke dino’s leefden in het Jura?
Planteneters tijdens het Jura In deze tijd kwamen zij tot bloei en nam hun omvang flink toe. Voor bijvoorbeeld de Ankylosaurus en de Stegosaurus was er genoeg eten te vinden. Ook ontstonden er halverwege het Jura een nieuw soort planteneter, namelijk de Hypsilophodonten. Dit waren een van de snelste dinosaurussen.
Welke dino’s leefden in het krijt?
Onder de Theropoda van het Krijt bevonden zich de grootste vleesetende landdieren ooit. De enorme Tyrannosauridae, waaronder Tyrannosaurus rex, Albertosaurus en Tarbosaurus, waren een groep die in Noord-Amerika en Azië voorkwam en waarvan sommige soorten bijna vijftien meter lang konden worden.
Hoe zag Nederland er uit tijdens het Carboon?
Tijdens het Carboon was Nederland grotendeels bedekt met tropisch laaglandmoeras. In de moerassen werd veen gevormd, waaruit later steenkool ontstond. Als bijproduct is ons aardgas gevormd.
Waar lag Nederland tijdens Paleoceen?
In het Paleoceen lag Nederland ten zuiden van de huidige positie, op de westrand van het Euraziatische continent, ongeveer op de hoogte van waar nu Spanje ligt. De Atlantische Oceaan begint meer en meer zijn huidige vorm te krijgen en de contouren van de oer-Noordzee worden eveneens zichtbaar.
Waar lag Nederland in de Trias?
Vroeg Trias. Tijdens het Trias lag Nederland op de rand van hogere gebieden in het zuiden, zoals het Londen-Brabantmassief, en het Noord-Europese Bekken, dat een voortzetting was van het Zechsteinbekken uit het Perm.
Waar lag Nederland tijdens Perm?
Nederland lag tijdens het Perm aan de rand van het Zechsteinbekken, waarvan het centrum in het Nederlandse deel van de (huidige) Noordzee lag. Het was in onze omgeving zeer droog. Ten zuiden van Nederland lag het Varistisch Gebergte.
Waar lag Nederland in het tijdperk Jura?
De continenten ten noorden van de Tethyszee (Noord-Amerika, Europa en Azië) vormden samen nog een geheel, Laurazië. Nederland lag op de zuidoostkant van Laurazië, op ongeveer veertig graden noorderbreedte en dreef verder naar het noorden.