Inhoudsopgave
Welke rechtvaardigingsgronden?
Rechtvaardigingsgrond, in het Belgisch en Nederlands strafrecht, is die omstandigheid waardoor een gedraging, die normaal gesproken een strafbaar feit zou hebben ingehouden, haar wederrechtelijk karakter verliest. De gedraging is dan niet langer in strijd met de wet en aldus is er geen sprake van een strafbaar feit.
Wat zijn 5 strafuitsluitingsgronden?
In het Nederlands strafrecht zijn strafuitsluitingsgronden de redenen waarop een rechter zich kan baseren om geen straf op te leggen voor een feitelijke handeling die onder normale omstandigheden een strafbaar feit zou opleveren, omdat er of geen sprake is van schuld of een rechtvaardiging bestaat voor de handeling.
Welke strafuitsluitingsgronden zijn er?
De meest bekende schulduitsluitingsgronden zijn:
- ontoerekeningsvatbaarheid (art. 39 Sr);
- psychische overmacht (art. 40 Sr);
- noodweerexces (art. 41 lid 2 Sr);
- onbevoegd ambtelijk bevel (art. 43 lid 2 Sr);
- afwezigheid van alle schuld (AVAS).
Welke strafuitsluitingsgronden zijn een Schulduitsluitingsgrond?
Schulduitsluitingsgronden in het Nederlandse strafrecht zijn te vinden in art. 39 t/m 43 Wetboek van Strafrecht (Sr). De wettelijke schulduitsluitingsgronden zijn: ontoerekeningsvatbaarheid, overmacht, en noodweerexces, uitvoering van een wettelijk voorschrift, en een onbevoegd gegeven ambtelijk bevel.
Wat voor een type strafuitsluitingsgrond is overmacht noodtoestand?
Wanneer de dader van een strafbaar feit in een noodtoestand heeft gekozen voor het nakomen van de zwaarstwegende plicht of het zwaarstwegende belang (en daarbij dus een minder zwaarwegende plicht overtreedt) kan hij een beroep op overmacht in noodtoestand doen.
Welk gevolg heeft het als een verdachte zich succesvol kan beroepen op een rechtvaardigingsgrond?
Gevolg strafuitsluitingsgrond Een geslaagd beroep op een strafuitsluitingsgrond heeft over het algemeen tot gevolg dat de verdachte wordt ontslagen van alle rechtsvervolging (OVAR). Dit betekent dat het feit wel kan worden bewezen, maar dat de verdachte hiervoor niet strafbaar is.
Wat zijn bijzondere strafuitsluitingsgronden?
Naast de algemene strafuitsluitingsgronden kent het fiscale strafrecht geschreven bijzondere strafuitsluitingsgronden. Bij deze bijzondere strafuitsluitingsgronden is de koppeling met de elementen wederrechtelijkheid en verwijtbaarheid overigens niet altijd te maken.
Wat wordt verstaan onder overmacht?
Wettelijke regels overmacht Volgens de wet is er sprake van overmacht als een partij er helemaal niets aan kan doen dat hij zijn verplichting niet nakomt. Het is niet zijn schuld en het valt hem niet toe te rekenen. Nakoming van de overeenkomst kan dan in alle redelijkheid niet meer worden verlangd.
Welke soorten overmacht zijn er?
Overmacht is te verdelen in 2 categorieën:
- psychische overmacht: wanneer van de verdachte in redelijkheid niet mocht worden gevraagd anders te handelen vanwege grote psychische druk.
- noodtoestand: wanneer van de verdachte in redelijkheid niet mocht gevraagd anders te handelen vanwege conflicterende belangen of plichten.
Is overmacht een Schulduitsluitingsgrond?
Schulduitsluitingsgrond in het Nederlandse strafrecht. De wettelijke schulduitsluitingsgronden zijn: ontoerekeningsvatbaarheid, overmacht, noodweer en noodweerexces, uitvoering van een wettelijk voorschrift, en een bevoegd gegeven ambtelijk bevel.
Wat is een overmacht als noodtoestand?
Overmacht in noodtoestand is een rechtvaardigingsgrond in het strafrecht. Er is in de regel sprake van overmacht in noodtoestand wanneer er conflict in plichten zijn. Het gaat dan om de situatie waarbij een persoon de plicht heeft om enerzijds de wet na te leven en anderzijds om een hulpbehoevend persoon bij te staan.
Is noodweer een strafuitsluitingsgrond?
De schulduitsluitingsgronden zien op de verwijtbaarheid van het handelen van de verdachte en de rechtvaardigingsgronden zien op de gedraging (het feit) zelf. Een wederwettelijk feit kan dus door het ontbreken van wederrechtelijkheid niet tot een veroordeling leiden, zoals in de situatie van noodweer.