Welke UV straling is het gevaarlijkst?

Welke UV straling is het gevaarlijkst?

Alle UV stralen zijn schadelijk voor de huid. Ultraviolet-A (tussen 315nm en 400nm) en ultraviolet-B (tussen 280nm en 315nm) kunnen door de huid dringen. Ultraviolet-C (tussen 100nm en 280nm) wordt door de ozonlaag tegengehouden en bereikt de aarde niet.

Waar zit UV in het spectrum?

Bron van de natuurlijke UV-straling op aarde is de zon. Ruwweg bestaat zonlicht uit 5% UV, 45% zichtbaar licht en 50% infrarode straling. Het overgrote deel van het UV-C licht wordt door atmosferische zuurstofmoleculen geabsorbeerd en dus weggefilterd.

Hoe ver dringt UV door in water?

Weerkaatsing & zonkracht Uv-straling wordt sterker door weerkaatsing via zand en water (10 tot 20%). De weerkaatsing via verse sneeuw en ijs is zelfs 80 tot 90%.

Is UVA schadelijk?

UVA-stralen zijn de belangrijkste producenten van vrije radicalen, die de cellen op lange termijn kunnen beschadigen en leiden tot rimpelvorming, zonne-intoleranties, pigmentstoornissen en de ontwikkeling van huidkanker.

Waarom is UV-straling schadelijk?

Ultraviolette straling is schadelijk voor de ogen Gelukkig wordt UV C door de ozonlaag in de stratosfeer geabsorbeerd. UV A kan meer schade aan menselijk weefsel veroorzaken dan UV B. Door UV B kan de huid verbranden bij te lange blootstelling aan de zon, maar UV A beschadigt DNA-structuren in de weefsels.

Wat zijn de gevolgen van UV-straling?

UV-straling kan tot bindvliesontsteking leiden. Schade op lange termijn: UV-A-straling kan de veroudering van de huid versnellen en uw zichtvermogen verzwakken. Het vergroot het risico op leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie (netvliesveroudering) op jongere leeftijd.

Kun je UV straling voelen?

Ultraviolette straling is evenals de infrarode straling niet zichtbaar voor het menselijk oog. Infrarode straling kun je wel voelen: het is de warmte die je voelt wanneer je je lichaam aan de zon blootstelt.

Kan je ook in het water verbranden?

Veel mensen denken dat ze binnen of onder water veilig zijn voor zonlicht, maar dat is helaas niet waar. Water en glas laten namelijk ook een deel van de UV-stralen door. Achter het glas of onder water, bijvoorbeeld tijdens het snorkelen, kun je dus gewoon verbranden.

Kun je bruinen onder water?

Onder water kan ik niet verbranden Water filtert het UV-licht amper. Net daarom raken zo veel mensen verbrand tijdens het snorkelen. Je ligt de hele tijd net onder het wateroppervlak, en blijft daardoor blootgesteld aan de schadelijke stralen van de zon.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven