Inhoudsopgave
Welke WOZ waarde voor erfbelasting?
Voor de erfbelasting over een woning gaan we uit van de WOZ-waarde min de hypotheekschuld. U kunt in de aangifte kiezen welke WOZ-waarde u opgeeft: of u geeft de WOZ-waarde in het jaar van overlijden op, of de WOZ-waarde in het jaar ná overlijden.
Wie is partner voor de erfbelasting?
U bent partners voor de erfbelasting als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt of als u samenwoont en voldoet aan een aantal voorwaarden. Partners zien wij als 1 persoon voor de berekening van de erfbelasting. Dat heeft gevolgen voor de vrijstelling die u krijgt en de erfbelasting die u moet betalen.
Wat met huis als partner sterft?
Dus als je trouwt, erf je automatisch het vruchtgebruik van de woning en de inboedel als je partner overlijdt. Dat betekent dat je in het huis mag blijven wonen, of het mag verhuren zolang je leeft.
Welke WOZ-waarde voor aangifte 2021?
In de meeste gevallen heeft de belastingdienst je het werk al uit handen genomen door de WOZ-waarde automatisch in te vullen in je aangifte. De belastingdienst hanteert hiervoor als peildatum 1 januari van het voorgaande jaar. Doe je aangifte in 2021? Dan wordt dus de WOZ-waarde van 1 januari 2020 ingevuld.
Hoeveel erfbelasting over woning?
Bij een hogere verkrijging bedraagt de heffing 20 procent. Gaat de nalatenschap naar de kleinkinderen? Dan bedraagt de heffing 18 procent en 36 procent. Andere ontvangers van een nalatenschap betalen 30 procent belasting tot 123.248 euro en over het meerdere 40 procent.
Wie mag aangifte erfbelasting doen?
Wie doet de aangifte erfbelasting?
- Elke erfgenaam doet voor zichzelf aangifte.
- Sommige erfgenamen doen samen aangifte en andere alleen voor zichzelf.
- De erfgenamen kiezen samen wie aangifte doet voor álle erfgenamen.
Wie erft de gezinswoning?
Minstens erft de langstlevende gehuwde de gezinswoning en de inboedel in vruchtgebruik. Dat is de zogenaamde reserve. De wettelijk samenwonende partner erft het vruchtgebruik van de gezinswoning en inboedel. Feitelijk samenwonende partners erven wettelijk gezien niet.
Wat als je partner overlijdt?
De inkomsten die u heeft als uw partner overlijdt (of andersom) kunnen bestaan uit: Eigen inkomen uit werk of uitkering. Een Anw-uitkering van de SVB (Sociale VerzekeringsBank). Alleen nabestaanden die kinderen tot 18 jaar verzorgen óf minstens 45 procent arbeidsongeschikt zijn kunnen hiervoor in aanmerking komen.