Hoeveel slangenbeten per jaar?

Hoeveel slangenbeten per jaar?

Wereldwijd sterven elk jaar ruim 100.000 mensen door beten van giftige slangen. Dat is meer dan elke andere door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aangemerkte vergeten tropische ziekte. En dat terwijl er zeer effectieve tegengiffen zijn.

Hoeveel doden per jaar door slangenbeten?

Wereldwijd sterven jaarlijks tussen de 81.000 en 138.000 mensen aan een slangebeet, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. Die noemt het een van de meest verwaarloosde tropische aandoeningen.

Hoeveel slangenbeten per jaar Nederland?

In Nederland komen slangenbeten zelden voor. Ze verlopen meestal mild, maar als het een geïmporteerde slang betreft kunnen ze gevaarlijk zijn.

Is slangenbeet gevaarlijk?

Jaarlijks overlijden wereldwijd naar schatting ruim 130.000 mensen aan de gevolgen van een slangenbeet: dat is elke vier minuten een dode. Daarmee is de slangenbeet één van de dodelijkste tropische ‘ziektes’ ter wereld. Slangen maken veel meer slachtoffers dan bijvoorbeeld ebola.

Kunnen ringslangen bijten?

De ringslang is de enige slang die op Amsterdams grondgebied voorkomt. In de rest van Nederland komen nog twee andere slangen voor: de adder en de gladde slang, allebei in het oosten van het land. Anders dan de adder is de ringslang niet giftig. Hij schijnt wel te kunnen bijten, maar dat doet hij vrijwel nooit.

Wat moet je doen als je bent gebeten door een slang?

Bel of laat 112 bellen. Volg de instructies van de meldkamercentralist. Geef het tijdstip door en de plaats van de beet op het lichaam. Vertel ook om welke slang het gaat als je dit weet.

Hoeveel doden per jaar India?

Sterftecijfer (Todesfälle/1.000 Einwohner)

Country 2000 2017
India 9,01 7,28

Hoe ziet slangenbeet eruit?

Een slangenbeet kenmerkt zich door pijn rond de beetplaats, waar vaak ook (twee) kleine wonden te zien zijn. Er treedt (forse) zwelling en roodheid op.

Wat is een slangenbeet?

Onder een slangenbeet wordt de beet van een gifslang verstaan, welke een speciale behandeling nodig heeft. Een beet door een niet giftige slang is medisch gezien een bijtwond. Wereldwijd sterven er jaarlijks ongeveer 30.000 mensen door een beet van een gifslang.

Wat gebeurt er als je gebeten wordt door een slang?

Een infectie is wel mogelijk. Veel adderbeten geven enkel lokale symptomen. De symptomen treden meestal een half uur tot enkele uren na de beet op. De meest voorkomende zijn: (intense) pijn ter hoogte van de wonde, zwelling van het gebeten lichaamsdeel, misselijkheid, braken, buikpijn, verhoogde hartslag.

Wat moet je doen als je gebeten wordt door een slang?

Kunnen alle slangen bijten?

Ze bijten een mens alleen als ze zich bedreigd voelen en spuiten dan in een schrikreactie hun gif in de huid. Er zijn maar enkele slangen echt heel gevaarlijk voor de mens: bijvoorbeeld de Afrikaanse cobra, mamba, reuzenadder, de Aziatische cobra en kraits en de Amerikaanse koraal- en ratelslang.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven