Inhoudsopgave
Wat is de oorzaak van de zeespiegelstijging?
Bij een oplopende temperatuur stijgt de zeespiegel. Dit komt door de uitzetting van zeewater, het smelten van gletsjers en kleine ijskappen en het gestaag slinken van de grote ijskappen op Groenland en Antarctica. Het smeltwater van zeeijs vervangt het verplaatste water en verandert het niveau van de zeespiegel niet.
Wat gebeurt er met Nederland als de zeespiegel blijft stijgen?
Een zeespiegel die met 2 meter toeneemt, kan via de Rijn tot aan de Duitse grens tot overstromingen leiden. Bovendien kan een stijging van de zeespiegel leiden tot verzilting van de grond, doordat zout water onder de dijken door naar de veel lager gelegen polders stroomt. Dat zou funest zou zijn voor de landbouw.
Hoeveel is de zeespiegel gestegen in 2050?
Deze gaan er van uit dat de zeespiegel maximaal 0,4 meter is gestegen in 2050 en maximaal 1 meter in 2100 (ten opzichte van 1995). Recente signalen en inzichten over een mogelijk extra versnelde zeespiegelstijging door het mogelijk afbreken van een ijskap in Antarctica zijn hierin niet meegenomen.
Wat is de oorzaak van het smelten van de ijskappen?
Het zit zo: zee-ijs reflecteert veel zonlicht. Als zee-ijs smelt komt daar donker water voor in de plaats, wat veel minder zonlicht weerkaatst en juist warmte opneemt. Hierdoor kan nog meer ijs smelten, de aarde verder opwarmen, et cetera.
Hoe kan het dat de zeespiegel stijgt?
Veranderingen in het zeeniveau worden gemeten met behulp van peilschalen langs de kust en satellieten. Peilschalen langs de kust meten de getijden. Sinds 1992 kunnen veranderingen in de hoogte van de zeespiegel over de hele wereld zeer nauwkeurig worden waargenomen met satellieten.
Waarom is Nederland extra gevoelig voor zeespiegelstijging?
Juist omdat ze relatief klein zijn, zijn ze gevoeliger voor de opwarming van de aarde en reageren ze sneller op de opwarming dan de grote ijskappen (vergelijk een klein ijsblokje dat veel sneller afsmelt dan een bak ijs van een liter). Ook liggen de gletsjers in relatief warme gebieden.
Wat gebeurt er als de zeespiegel 1 meter stijgt?
In ontwikkelingslanden, die zich veel minder goed kunnen verdedigen, zou 1,2% van het land onderlopen; 245 miljoen mensen zouden een andere woonplaats moeten zoeken. Met een stijging van een kleine meter, realistisch voor het jaar 2100, moeten zeker tientallen miljoenen mensen op de vlucht. Wereldwijd.
Hoe groot is de kans op een dijkdoorbraak?
Op papier is het Nederlandse polderland zeer veilig; de kans op overstroming bedraagt eens in de 125.000 jaar.
Hoe ver komt Nederland onder water?
“De kans dat Nederland over honderd jaar onder water staat, is verwaarloosbaar klein. Zelfs de worstcasescenario’s voor zeespiegelstijging voorzien de komende honderd jaar geen stijging van meer dan 1,5 meter”, vertelt Drijfhout.